Op deze pagina willen we je helpen met de inrichting van je technotheek.

Zoek je een goed systeem om je materiaal weg te bergen ?
Zoek je een werktekening om zelf werkbanken te maken ?
We proberen het op deze pagina te verzamelen.

In onze school hebben we een aantal techno-kasten gemaakt. Dankzij de wielen kunnen ze makkelijk verplaatst worden (bijvoorbeeld om materiaal tussen parallelklassen uit te wisselen). In de gekleurde kasten zitten techno-dozen per niveau, in de witte kasten zit gereedschap (tangen, zaagjes, elektriciteitsdoosjes, lijmpistolen ...)

 

Een andere mogelijkheid voor het opbergen van techno-dozen vind je bij IKEA, kijk maar bij het TROFAST opbergsysteem.
Het basis-element (46 B x 30 D x 179 H) kost 39.95 euro.
De opbergdozen kosten 3 euro (23 cm hoog) of 2 euro (10 cm hoog) en nog 1 euro per deksel.
(In een school in Scherpenheuvel en de Sint-Martinusschool in Lubbeek werkt men ook reeds op deze manier.)

 

Zoals wel in meer scholen hebben we ok bij ons lokaal- en plaatsgebrek. Om toch ergens te kunnen 'timmeren' hebben we tafelbladen gemaakt die precies passen op de tafels in de refter. De tafelbladen zijn gemaakt van MDF (18 mm dik) , met daarrond een geschaafde lat van 4,5 x 2,2 cm.
Op onderstaande foto zie je hoe het tafelblad ook inzetbaar is in een klas : het tafelblad past precies over enkele bankjes. In een handomdraai tover je je klas om in 'technieklokaal'. Bekijk ook de demonteerbare bankschroeven.

 

Ik bracht een bezoek aan de school in Arendonk met een zeer goed uitgeruste en goed georganiseerde technotheek.

Hieronder enkele foto's, je haalt er wellicht al enkele ideetjes uit !Hierboven zie je de mooi versierde technokast, met een foto hoe het materiaal wordt opgeborgen. Let op de plankjes met de tangen en schroevendraaiers, de tangen aan de deur ...Tegen de andere wand alle technokoffers : vb. elektriciteit, magneten, fiets, tandwielen, ...

In deze dozen een hele verzameling aan verbruiksmateriaal.
Daarnaast zie je hoe er goede afspraken gemaakt worden over het gebruik van materiaal en gereedschap :
Rode stip : Enkel gebruiken onder begeleiding van meester of juf.
Gele/Oranje stip : Gebruiken met toestemming van meester of juf.
Groene stip : Hiermee mag je zelf werken.

De kinderen maakten zelf ook reclamefilmpjes waarin ze het gebruik van het materiaal demonstreerden voor andere kinderen : zo werden deze afspraken voor iedereen duidelijk.

  In de Sint-Martinusschool ontstond het 'Techno-bos'.  Op de foto's zie je hoe de kasten geschilderd zijn (per graad een boom met vruchten in een andere kleur).  In de kasten de koffers die tijdens die periode aan bod komen per leerjaar.
  In de Ark123 te Leuven kregen oude kasten kantelen en een laagje verf : zo werden het "Techno-Torens".  De leerkrachten selecteerden aan de hand van hun jaarplanning een aantal techniekactiviteiten waarbij een koffer werd aangelegd.  De koffers zijn in de Techniek-Torens geschikt per leerjaar.  Er zijn aparte 'torens' met het gereedschap en het verbruiksmateriaal.