Klik op www.beroepenhuis.be of www.beroepenthuisindeklas.be en ontdek techniek bij de verschillende beroepen !

Op deze site vinden leerkrachten van het basisonderwijs en voortgezet onderwijs een bundeling van allerlei activiteiten, lesmateriaal, opdrachten, excursies om in én buiten de klas met techniek aan de gang te gaan.
Pakketten Wereldoriëntatie
Van de onderwerpen warmte, aggregatietoestanden, faseovergangen, elektriciteit, magnetisme, licht en geluid kun je hier een pakket downloaden. Elk pakket bestaat uit 10 opdrachten, 10 werkbladen en een handleiding voor de leerkracht. In de handleiding staan allerlei praktische tips om de proefondervindelijke activiteit in de klas tot een succes te maken.

De Chemiebende
Op deze website neemt de chemiebende je mee op virtuele rondreis doorheen een chemisch bedrijf. Je leert over veiligheid, verschillende produkten, ... en je kan telkens je kennis testen of een leuk spel spelen. Wil jij met Chloortje, Kwikske, Nikko en Sulfien op bezoek gaan in een chemisch bedrijf ? Ze wijzen je graag de weg !

Meer info over het periodiek systeem vind je op : www.periodieksysteem.com


Encyclopedoe Ontdekplek
Encyclopedoe: makkelijk leuke proefjes vinden! De Encyclopedoe heeft nu 10553 links en 2050 literatuurverwijzingen naar proefjes en andere activiteiten op het gebied van wetenschap en techniek. De links zijn ingedeeld in 550 onderwerpen. Iedere maand komen er 300 links bij.Homepage C3

Site van het Nederlandse Communicatiecentrum Chemie C3. Wilt een indruk hoe het er in de praktijk uitziet, klik dan hier voor een overzicht van verschillende workshops. Waaier 'Spelen met Chemie' Een proevenboekje, in waaiervorm met daarin 8 proefjes die kunnen worden uitgevoerd met artikelen uit het keukenkastje. Kaartenserie 'Spelen met Chemie' De kaartenserie is de opvolger van de waaier 'Spelen met Chemie'. Er zijn twee series ontwikkeld met in totaal tien nieuwe proefjes. Elke serie bestaat uit zeven kaarten die kunnen worden losgescheurd om te versturen. Spelen met Chemie: Water, Aarde, Lucht, Vuur Een lespakket voor de groepen 6, 7 en 8 dat draait om chemie en techniek in samenhang met aardrijkskunde en natuuronderwijs. Spelen met Chemie: Bij de Drogist Een lespakket voor de basisschool met 7 uitgewerkte lessen rondom de vakgebieden techniek en chemie. De leerlingen maken o.a. shampoo, tandpasta en priklimonade. Proevenbundel Verschillende op zichzelf staande proeven die veelal met huis-tuin-en-keukenmaterialen uit te voeren zijn. Spelen met Biotechnologie De proefjes 'Kaas maken' en 'Wasmiddelen'. Spelen met Chemie: Verf Een lespakket voor de basisvorming waarbij leerlingen o.a. leren om verf te maken en te gebruiken. Ook leren ze over de eigenschappen en de onderlinge verschillen. Kerndoelen van de basisvorming komen hierbij aan de orde. Spelen met Chemie: Haargel & Superslijm Laat leerlingen hun eigen pot kleurige haargel of glibberige superslijm maken! Gegarandeerd een succes!

Wetenschap maakt knap

Sitemap van de Vlaamse Regering met vermelding van structurele partners en tal van links naar o.a. Technopolis , Europlanetarium, Hidrodoe, Volksterrenwachten ....

Het Technieklokaal

Nederlandse site gebouwd rond de 19 kerndoelen die voor de Basisvorming in Nederland opgesteld werden. Hieronder kan je een extract vinden uit de inleiding van deze site. Bij het woord Techniek denk je waarschijnlijk aan ingewikkelde apparaten. Bijvoorbeeld: computers of robots. Maar er zijn ook heel gewone dingen die met Techniek te maken hebben. Bijvoorbeeld: een hamer, een tafel en een stoel. Al die dingen zijn gemaakt door mensen. Op straat zie je veel dingen die met Techniek te maken hebben. Bijvoorbeeld: een stoplicht, een lantaarnpaal, een auto. Ze zijn door mensen gemaakt. ALLES WAT MENSEN HEBBEN GEMAAKT, HOORT BIJ TECHNIEK. Wellicht is iets bruikbaars te vinden!

Verzamelsite met tal van links naar technologische onderwerpen en sites.

VONK

VONK - Vereniging voor techniek in het Primair Onderwijs. Ook hier worden weer heel wat links gelegd naar technolgieonderwerpen en -sites.

Natuurlijk energie!

De vele aspecten van energie komen op deze site tot hun recht. Interessante experimentjes voor thuis en in de klas worden beschreven en gevisualiseerd.
Ontdekplek
Een site met o.a. werkbladen voor talrijke leuke experimentjes rond technologie.

Technica 10 : techniek voor meisjes ...

Techniek is voor iedereen! Het beste bewijs is de groei en bloei van Technika 10 Nederland. Technika 10 Nederland is in 1986 opgericht met als doel om meisjes op een speelse manier in aanraking te brengen met techniek en ze te stimuleren om technische vaardigheden te ontwikkelen. Inmiddels is Technika10 Nederland uitgegroeid tot een netwerkorganisatie die via driehonderd Technika 10-locaties door heel Nederland jaarlijks een multiculturele groep van 10.000 meisjes in de leeftijd van 8 tot 15 jaar bereikt. Dit gebeurt door het organiseren van techniekclubs en -cursussen. Alle cursussen worden door vrouwen gegeven en dat is wel zo prettig voor meisjes die zo een rolmodel hebben waaraan ze zich kunnen optrekken. http://www.technika10.nl/info/werkplaats/werkplaatsindex.html De homepage leidt je naar dit adres van de werkplaats met beschrijving van een aantal leuke opstellingen!

Basislink Techniek Algemeen

Techna : over natuurkunde en techniek
Site met duidelijke uitleg, oefeningen, voorstellingen en filmpjes over allerlei technieken en natuurkennisweetjes, telkens voorzien van een opdracht.

Stroom-Opwaarts is een campagne die Vormelek voert op initiatief van zijn sociale partners. De campagne heeft tot doel de instroom van arbeiders in de elektrotechnische sector te verhogen en richt zich behalve naar jongeren en hun ouders, ook naar werkgevers, scholen en opleidingscentra.
Eenmalige registratie nodig om de pakketten voor de basisschool te kunnen downloaden.

Allerlei links voor leerkrachten bij elkaar gezocht. Kijk bij lager onderwijs en klik op WO.
http://www.periodictableonline.org/fedichem_nl.html

Op http://www.experimenteer.be/ vind je experimentjes om thuis uit te voeren, of leuke proefjes die je on-line kan uitvoeren.
Natuurlijk kun je zelf ook naar Technopolis om alles uit te proberen ! Klik hier om naar de Technopolis-website te gaan.

http://www.c3.nl/kids/
Tech-Ed www.tech-ed.nl

Leuke website met een techniekspel voor de leerlingen. Aangevuld met handleiding voor de leerkrachten. Tijdens het spel komen de kinderen een aantal technische problemen tegen met o.a. te-andwielen, katrollen, lier, lift, lopende band, timer, ... allemaal dingen waar je in de klas mee aan de slag kan !Praktisch techniek

Techniek in de klas ‘Techniek in mijn lessen, ik zou wel willen maar hoe doe ik dat precies?’. Veel docenten willen aandacht besteden aan techniek, maar missen hiervoor concrete hulpmiddelen. Vorig schooljaar liep er daarom voor alle basisscholen in Nederland het project Praktisch Techniek. Vanwege het succes van dit project is er voor het schooljaar 2003-2004 een vernieuwd projectenprogramma opgezet. Dit programma richt zich primair op de groepen 6, 7 en 8 uit het basisonderwijs.

 

Themareeks : Met de boekjes uit de themareeks worden de leerlingen expert op het gebied van installatie- en elektrotechniek. Geef ze de rol van verwarmingsmonteur of kopieertechnicus, zodat ze alle klusjes op dat gebied kunnen oplossen. De themareeks is een serie van achttien losse boekjes. De onderwerpen gaan over aspecten van installatie- en elektrotechniek. En er is altijd een relatie met de schoolomgeving. De boekjes bieden voor leerlingen uit groep acht veel mogelijkheden, zeker ook bij de keuze van hun vervolgopleiding. Leerlingen kunnen zelfstandig met de boekjes werken. Na afloop zijn zij dé techniekexpert op dat gebied. De boekjes zijn kosteloos te bestellen of te downloaden.

Leerplan en techniekkits : Praktisch Techniek komt met een leerplanmatrix om het inzetten van techniek in de les te vereenvoudigen: u kunt techniek benaderen als vak of vanuit de wereldorientatiëvakken. Het lesmateriaal bestaat uit vier Techniekkits die elk één van de door de Citogroep opgestelde techniekdomeinen behandelt.
Iedere Techniekkit bestaat uit:

  • Techniekkit: een basiskit met materialen
  • Werkbladen: kinderen oefenen technische competenties (kennis en creativiteit, toepassen en reflectie)
  • Wijzer: praktische tips voor de leerkracht om de Techniekkit te gebruiken en de werkbladen te maken